Huis erven? Pas op voor deze valkuilen

Een huis erven lijkt aantrekkelijk, echter moet u ook oppassen voor de nodige valkuilen. Het kan zo zijn dat er nog een forse hypotheek op de woning rust of het maar niet lukt om het huis te verkopen. Hieronder worden de grootste valkuilen aangegeven.

De eerste valkuil is de hoge erfbelasting. Indien u van uw partner erft, geldt er een vrijstelling van € 633.014. Echter erft u van uw (groot)ouder geldt er maar een vrijstelling van € 20.047, en betaalt u tot € 121.296 10% en boven dat bedrag 20% erfbelasting.

De tweede valkuil is dat u het huis niet verkocht krijgt. Indien u het huis wilt verkopen, is het aan te raden dit binnen 8 maanden te doen. Anders moet u hierover belasting betalen. Daarnaast blijven de gewone vaste kosten doorlopen.

Een andere betreft de hypotheek die nog op het pand kan rusten. Het is altijd aan te raden van te voren te kijken welke mogelijke schulden de erflater heeft. Zo bent u op uw hoede en kunt u de keuze maken voor een zuivere of een beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap.

Daarnaast kan het zijn dat de woning langdurig leeg staat. Dit heeft consequenties voor de woonverzekeringen die aan het huis zijn gekoppeld. Zo vervalt bij (langdurige) leegstand vaak de dekking bij inbraak, lekkage, vandalisme of ruitschade. Loop de polisvoorwaarden daarom goed na en meld de verzekeraar dat het huis leegstaat.

Indien u leegstand van het pand wilt verkomen, kunt u overwegen het huis te verhuren. Tijdens de verhuurperiode mag u de hypotheekrente echter niet aftrekken, maar hoeft u de huuropbrengsten ook niet op te geven. Rust op het huis nog een hypotheek, dan is voor verhuur toestemming nodig van de bank.